Wednesday, January 12, 2011

POKOK SEMALU DAN WANITA !!

Assalamualaikum w.b.t
Apa khabar saudara saudari sekalian. Semoga berada dalam keadaan baik-baik sahaja. Hari ini, ana ingin menceritakan sebuah kisah yang berkaitan dengan diri wanita terutamanya. Apa yang saudara saudari faham tentang pokok semalu ni???Ish, boleh ke wanita ada kena dengan pokok semalu????...Mesti ada yang tertanya-tanyakan.................
Sebenarnya ................


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan..Fatimah mengatakan kepada bapanya, apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah.. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita.. Fatimah terkejut.. Rasulullah s.a.w menyambung kata-katanya lagi.. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek..


Pertama
 ~ Pohon semalu akan kuncup apabila disentuh.. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya)..


Kedua
~ Semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya.. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim..Ketiga
~ Semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi.. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah (Rabbul ‘Alamin)..
Keempat
~ Semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang.. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja..
Sekian sahaja dari Balqis.

No comments:

Post a Comment