Tuesday, August 16, 2011

RESEPI REMPAH IKAN BAKAR IBUKU



Bahan-bahan

Ikan ( mengikut citarasa masing-masing)
Halia - di mesin
Bawang merah - di mesin
Lengkuas - di mesin
Serai - di mesin
Lada mesin
Air asam jawa
Gula
Garam
Minyak
Limau nipis
Daun pisang

Cara-caranya membuat rempah

1. Panaskan minyak, kemudian masukkan lada mesin. Tumis sehingga garing.
2. Selepas itu masukkan bahan yang telah di mesin ke dalam kuali sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan air asam jawa, gula, garam sehingga cukup rasa.
4. Tumis sehingga masak.

Cara membuat ikan bakar berempah

1. Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak
2. Letakkan daun pisang ke dalam kuali tadi sehingga layu. kemudian letakkan ikan
3. Siram atau letakkan rempah yang di buat tadi ke atas ikan. Tutup ikan tersebut dengan penutup periuk. Untuk memastikan stim memasakkan isi ikan.
4. Lihat dan balik ikan sekali sekala.
5. Lepas angkat, perahkan air asam limau dan siap dimakan. 

KALAU BELI  IKAN BAKAR DALAM RM5+++
KALAU BUAT SENDIRI SAVE DUIT SIKIT DAN DAPAT BANYAK.
FIKIR SENDIRI DAN SELAMAT MENCUBA.

ANIZA IBRAHIM

No comments:

Post a Comment